Híreink

Híreink

29 2014-07

„Kiskőrösi csodanapok 2014.”

Miután lassan tíz éve minden alkalommal beszámolunk a Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok eseményeiről, jó látni azt a minőségi változást, ami a fesztiválon keresztül a kiskőrösi térségről megállapítható. A tíz éve még kissé magára hagyott, sok esetben erőtlen tartást felmutató közösség évről-évre új és új utakat keresve lassan úgy tűnik, hogy megtalálja a saját értékeit és egyben a helyét is a világban. Az idén (2014. szeptember 5-7.) végre egyelőre úgy tűnik, hogy a helyi adót termelő termelőket is segíteni kívánják a közismertség tekintetében. Domonyi László polgármestert kérdeztük:

Mi a Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok 2014. – célja?

A rendezvény elsősorban a helyi termékek bemutatásának a helyszíne, ahol akár forgalmazók is megjelenhetnek. Az ünnepen elsősorban élelmiszeripari gyártóink jeleskednek, itt elsősorban a méltán híres szeszipari társaságok termékeivel lehet megismerkedni, de a szlovák konyha, élén a réteseinkkel, vagy a közkedvelt sztrapacskaudvarral mind-mind bemutatják, ami ránk, szlovákokra jellemző.

Ha már megemlítette a kadarkát, Önnek mi a véleménye az olasz borimportról?

A Kiskőrösi Hegyközségen ma is 2300 hektáron termelnek szőlőt, ezért mint termelő, de mint a térség polgármestereinek a felhívásához csatlakozó polgármester is minden megteszünk az olasz borimport ellen, hiszen ez a tevékenység a lakosság megélhetését veszélyezteti. Az ismereteim szerint nagyon eredményes volt az a levél, amit ebből az összefogásból Lázár Jánosnak a Miniszterelnökséget vezető miniszternek írtunk, hiszen nagyon gyorsan reagáltak rá és Font Sándor képviselő úr nyilatkozatából én úgy látom, hogy határozottan reagált a kormány a problémára.

Kiskőrös állítja magáról, hogy a szőlő és bor városa, mégis az adóbevételeit a gépgyártás produkálja, miként van ez?

Nem kétséges, hogy a 2300 hektár szőlő mellett a város adóbevételeit döntően az iparosok fizetik. Ezt két dolog indokolja, egyrészt a város mezőgazdasági őstermelőinek a testület egy olyan határt jelölt ki, amit egy jól gondolkodó családi gazdálkodás általában (900 ezer forint/fő/év) nem ér el, így gyakorlatilag a kiskőrösi termelőknek nem kell adót fizetniük, másrészt az iparosaink nagyon sikeresek.
A város nagy szerencséjére az ipara jól teljesít, ezen belül is egy speciális fémmegmunkáló ipari központtá váltunk, ahol több ezer dolgozót foglalkoztatnak a város mintegy 14500 fős lakosságából.

Az idei rétes fesztivál igazán sikeresen zajlott, mire számít a szüreti és szlovák napok kapcsán?

Én bízom benne, hogy szüreti napok jól fognak sikerülni, bízom abban, hogy az az elképzelés, hogy a helyi borászatok, pálinkafőzők, a helyi gyártók elképzelnek, az létre fog jönni, és ezzel még sikeresebb lesz az idei rendezvényünk. A Bácsmegye.hu minden olvasóját ezúton is invitáljuk a kiskőrösi szüreti napokra, addig is érdeklődjenek a közösségi (https://www.facebook.com/kiskoros)   Facebook oldalunkon, illetve a város honlapján ( www.kiskoros.hu ) a részleteket illetően!

Az 1994-ben alapított kiskőrösi szeszipari vállalat mára a hazai piac egyik vezető szereplőjévé vált és változatos termékeivel a közönség körében egyre nagyobb sikereket tudhat magáénak. A vállalat szakértelmét jól mutatja, hogy a pár éve megépített pálinkafőzdéjéből az ország legjelentősebb díjait elnyerő italok kerülnek ki, így a kiskőrösiek barack- és körtepálinkája a magyar Pálinkakiválóságok könyvében is helyet kaphatott.

A vállalat huszadik évfordulója alkalmából a termékei a Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok 2014.-es rendezvény minden elárusító helyén megismerhetőek lesznek!

 

http://bacsmegye.hu/megye/kalocsa/kiskorosi-csodanapok-2014.html

//Kiemelt termékeink

//Legfrissebb híreink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha első kézből szeretne értesülni újdonságainkról!